LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski şi SUA salută revenirea Rusiei în acordul privind exportul cerealelor ucrainene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski şi SUA salută revenirea Rusiei în acordul privind exportul cerealelor ucrainene

Este a 253-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski și SUA salută revenirea Rusiei în acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră.

Volodimir Zelenski FOTO Profimedia

UPDATE 06:15 Lupte intense au fost raportate în Bakhmut şi Soledar din regiunea Donbas

Guvernul ucrainean a informat miercuri despre lupte intense care se dau în Bahmut şi Soledar din regiunea Donbas, informează joi dpa. Zeci de atacuri au fost respinse într-o singură zi, a declarat miercuri adjunctul ministrului apărării, Hanna Maliar, pentru televiziunea ucraineană.

De fiecare dată când armata rusă avansează, forţele ucrainene răspund imediat cu un contraatac, a explicat ea.Potrivit statului major ucrainean, Rusia a continuat să atace infrastructura din mai multe regiuni ale ţării cu rachete şi drone iraniene.

Conform autorităţilor din regiunea Harkov, cinci femei şi doi bărbaţi au fost răniţi în urma atacurilor. Patru locuinţe, două clădiri înalte şi un magazin au fost, de asemenea, avariate în urma unor atacuri ale artileriei, se arată în comunicat, relatează Agerpres.

UPDATE 02:00 Zelenski şi SUA salută revenirea Rusiei în acordul privind exportul cerealelor ucrainene

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat miercuri seară importanţa reluării exporturilor de cereale ale Ucrainei pe Marea Neagră pentru întreaga lume, după ce Moscova a fost de acord să revină la acordul internaţional încheiat cu Kievul, transmite AFP.

"Astăzi avem un rezultat diplomatic important pentru ţara noastră şi pentru întreaga lume: continuă implementarea iniţiativei pentru a export cereale", a declarat Zelenski, potrivit Agerpres.

Preşedintele ucrainean a salutat eficienţa şi modul echitabil în care ONU şi Turcia, mediatori ai acordului, au acţionat pentru a găsi o soluţie cu Moscova.

UPDATE 00:00 Putin ameninţă cu o nouă suspendare a acordului privind exportul cerealelor ucrainene dacă Kievul încalcă promisiunile

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri că Rusia va părăsi din nou acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră dacă Ucraina îşi încalcă promisiunile şi foloseşte din nou în scopuri militare coridorul securizat destinat acestor exporturi.

''Am cerut Ministerului Apărării să-şi reia participarea în acordul privind cerealele. Dar Rusia îşi rezervă dreptul să se retragă din acest acord în caz de încălcare a garanţiilor de către Ucraina'', a spus Putin într-o scurtă alocuţiune televizată, potrivit AFP.

''Dar şi dacă Rusia se retrage din acest acord (...), vom fi pregătiţi să furnizăm către ţările sărace întregul volum de cereale care a fost livrat de pe teritoriul Ucrainei'', a mai spus Putin.

ONU: Consiliul de Securitate respinge cererea de anchetă a Rusiei privind dezvoltarea de arme biologice în Ucraina

Consiliul de Securitate a respins miercuri un proiect de rezoluţie al Rusiei care cerea o anchetă asupra acuzaţiilor sale de implicare a Washingtonului în presupusa dezvoltare a unor arme biologice în Ucraina, transmite AFP. Rusia a solicitat oficial săptămâna trecută o anchetă a ONU asupra acestor acuzaţii pe care Moscova le-a susţinut în mod regulat de la începutul ofensivei sale în Ucraina.

Rezoluţia supusă miercuri la vot a primit două voturi favorabile (Rusia şi China) şi trei voturi împotrivă (Franţa, Statele Unite şi Regatul Unit, ţări cu drept de veto). Cei zece membri nepermanenţi ai Consiliul de Securitate s-au abţinut, potrivit Agerpres.

Textul rezoluţiei respinse prevedea "înfiinţarea unei comisii formate din toţi membrii Consiliului de Securitate pentru a investiga acuzaţiile împotriva Statelor Unite şi Ucrainei" cu privire la obligaţiile care le revin în temeiul Convenţiei care interzice dezvoltarea, producerea şi utilizarea armelor biologice.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă